Monday, May 16, 2022

PURNIMA AND TITHI

🍀🍃🍀☘🍃🍀☘🍃 🍀
*🚩🔱सनातन वैदिक संस्कृति🔱🚩*
 *📚 धर्म संस्कृति विशेष 🖍*
*४.१५ तिथि विशेष:पूर्णिमा तिथि*
*🌕पूर्णिमा तिथि के प्रमुख हिन्दू त्यौहार एवं व्रत व उपवास🌕*🍁🍁🍁🍁🍁 🍁🍁🍁🍁🍁🍁
   
*🌕पौष पूर्णिमा🍁*
इस तिथि पर शाकंभरी जयंती का पर्व मनाया जाता है। इस दिन त्रिवेणी संगम में स्नान और दान करने का बहुत अधिक महत्व है। 

*🌕माघ पूर्णिमा🍁*

इस तिथि पर संत रविदास जंयती, श्री ललित जयंती और श्री भरैवी जयंती मनाए जाने का प्रावधान है।

*🌕फाल्गुन पूर्णिमा🍁*

इस तिथि पर रंगो का त्योहार होली को मनाया जाता है।

*🌕चैत्र पूर्णिमा🍁*

इस तिथि के दिन हनुमान जयंती का पर्व मनाया जाता है।

*🌕वैशाख पूर्णिमा🍁*

इस तिथि के दिन बुद्ध पूर्णिमा का पर्व मनाया जाता है।

*🌕ज्येष्ठ पूर्णिमा🍁*

इस दिन वट सावित्री और कबीर जयंती का पर्व मनाया जाता है।

*🌕आषाढ़ पूर्णिमा🍁*

यह तिथि गुरु पूर्णिमा के रूप में जानी जाती है।

*🌕श्रावण पूर्णिमा🍁*

इस तिथि के दिन रक्षाबंधन का पर्व मनाया जाता है। 

*🌕भाद्रपद पूर्णिमा🍁*

इस तिथि के दिन उमा माहेश्वर व्रत रखा जाता है।

*🌕आश्विन पूर्णिमा🍁*

इस तिथि के दिन शरद पूर्णिमा मनाई जाती है। 

*🌕कार्तिक पूर्णिमा🍁*

इस तिथि के दिन पुष्कर मेला और गुरु नानक जयंती के त्योहार मनाया जाता है।

*🌕मार्गशीर्ष पूर्णिमा🍁*

इस तिथि को दत्तात्रेय जंयती के रूप में जाना जाता है।


🍀🍃🍀☘🍃🍀☘🍃 🍀                           
 *धर्म एव हतो हन्ति धर्मो रक्षति रक्षितः*
*तस्माद्धर्मो न हन्तव्यो मा नो धर्मो हतो*
🍀🍃🍀☘🍃🍀☘🍃 🍀




 *Sanatan Vedic Culture*
  *📚 religion culture special *
 *4.15 date special: Poornima date*
 * Major Hindu festivals of Poornima Tithi and fasting and fasting *
   
 *Paush Purnima*
 The festival of Shakambhari Jayanti is celebrated on this date. There is a lot of importance of bathing and donating at Triveni Sangam on this day.

 *Magha Purnima🍁*

 There is a provision to celebrate Sant Ravidas Jayanti, Shri Lalit Jayanti and Shri Bharayavi Jayanti on this date.

 *🌕Falgun Purnima*

 On this date, the festival of colors is celebrated on Holi.

 *🌕Chaitra Purnima*

 The festival of Hanuman Jayanti is celebrated on this date.

 *🌕Vaisakh Purnima*

 The festival of Buddha Purnima is celebrated on this date.

 *🌕Jyestha Purnima*

 The festival of Vat Savitri and Kabir Jayanti is celebrated on this day.

 *🌕Ashadh Purnima*

 This date is known as Guru Purnima.

 *🌕Shravan Purnima🍁*

 The festival of Rakshabandhan is celebrated on this date.

 *🌕Bhadrapada Purnima*

 Uma Maheshwar Vrat is observed on this date.

 *🌕Ashwin Purnima🍁*

 Sharad Purnima is celebrated on this date.

 *Karthik Purnima*

 The Pushkar Fair and the festivals of Guru Nanak Jayanti are celebrated on this date.

 *🌕Margashirsha Purnima*

 This date is known as Dattatreya Jayanti.


 
  *Dharma and hato hati dharmo rakshati rakshitah*
 *Tasmadharmo na hantavyyo ma no dharmo hato*
 

No comments:

Post a Comment