*⛅दिनांक 09 मई 2022*
*⛅दिन - सोमवार*
*⛅विक्रम संवत - 2079*
*⛅शक संवत - 1944*
*⛅अयन - उत्तरायण*
*⛅ऋतु - ग्रीष्म*
*⛅मास - वैशाख*
*⛅पक्ष - शुक्ल*
*⛅तिथि - अष्टमी शाम 06:32 बजे तक तत्पश्चात नवमी*
*⛅नक्षत्र - अश्लेषा दोपहर 05:08 तक तत्पश्चात मघा*
*⛅योग - वृद्धि रात्रि 08:44 तक तत्पश्चात ध्रुव*
*⛅राहुकाल - सुबह 07:40 से 09:19 तक*
*⛅सूर्योदय - 06:02*
*⛅सूर्यास्त - 07:11*
*⛅दिशाशूल - पूर्व दिशा में*
*⛅ब्रह्म मुहूर्त- प्रातः 04:35 से 05:18 तक*
*⛅निशिता मुहूर्त - रात्रि 12.14 से 12:58 तक*
*⛅व्रत पर्व विवरण -*
*⛅ विशेष- अष्टमी को नारियल का फल खाने से बुद्धि का नाश होता है ।(ब्रह्मवैवर्त पुराण, ब्रह्म खंडः 27.29-34)*
💥 *अष्टमी तिथि के दिन स्त्री-सहवास तथा तिल का तेल खाना और लगाना निषिद्ध है।(ब्रह्मवैवर्त पुराण, ब्रह्म खंडः 27.29-38)*
🌹 *गर्मियों में बलप्रद व स्वास्थ्यवर्धक आम*
🍋 *पका आम बहुत ही पौष्टिक होता है | इसमें प्रोटीन,विटामिन व खनिज पदार्थ, कार्बोहाइड्रेट तथा शर्करा विपुल मात्रा में होते हैं |*
🍋 *आम मीठा, चिकना, शौच साफ़ लानेवाला, तृप्तिदायक, ह्रदय को बलप्रद, वीर्य की शुद्धि तथा वृद्धि करनेवाला है | यह वायु व पित्त नाशक परंतु कफकारक है तथा कांतिवर्धक, रक्त की शुद्धि करनेवाला एवं भूख बढ़ानेवाला है | इसके नियमित सेवन से रोगप्रतिकारक शक्ति बढती है |*
🍋 *शुक्रप्रमेह आदि विकारों के कारण जिनको संतानोत्पत्ति न होती हो, उनके लिए पका आम लाभकारक है | कलमी आम की अपेक्षा देशी आम जल्दी पचनेवाला, त्रिदोषशामक व विशेष गुणयुक्त है | रेशासहित, मीठा, पतली या छोटी गुठलीवाला आम उत्तम माना जाता है | यह आमाशय, यकृत, फेफड़ों के रोग तथा अल्सर, रक्ताल्पता आदि में लाभ पहुँचाता है | इसके सेवन से रक्त,मांस आदि सप्तधातुओं तथा वासा की वृद्धि और हड्डियों का पोषण होता है | यूनानी डॉक्टरों के मतानुसार पका आम आलस्य दूर करता है, मूत्र साफ़ लाता है, क्षयरोग (टी.बी.)मिटाता है तथा गुर्दें व मूत्राशय के लिए शक्तिदायक है |*
🔹 *औषधि-प्रयोग* 🔹
🍋 *भूखवृद्धि : आम के रस में घी और सौंठ डालकर सेवन करने से जठराग्नि प्रदीप्त होता है | वायु रोग या पाचनतंत्र की दुर्बलता : आम के रस में अदरक मिलाकर लेना हितकारी है |*
🍋 *शहद के साथ पके आम के सेवन से प्लीहा, वायु और कफ के दोष तथा क्षयरोग दूर होता है |*
🍋 *आम का पना : केरी (कच्चा आम ) को पानी में उबालें अथवा गोबर के कंडे की आग में दबा दें | भुन जाने पर छिलका उतार दें और गूदा मथकर उसमें गुड, जीरा, धनिया, काली मिर्च तथा नमक मिलाकर दोबारा मथें | आवश्यकता अनुसार पानी मिलायें और पियें |*
🍋 *लू लगने पर : उपरोक्त आम का पना एक-एक कप दिन में २ - ३ बार पियें |*
🍋 *भुने हुए कच्चे आम के गूदेको पैरों के तलवों पर लगाने से भी लू से राहत मिलती है |*
🍋 *वजन बढ़ाने के लिए : पके और मीठे आम नियमित रूप से खाने से दुबले - पतले व्यक्ति का वजन बढ़ सकता है |*
🍋 *दस्त में रक्त आने पर : छाछ में आम की गुठली का २ से ३ ग्राम चूर्ण मिलाकर पीने से लाभ होता है |*
🍋 *पेट के कीड़े : सुबह चौथाई चम्मच आम की गुठलियों का चूर्ण गर्म पानी के साथ लेने से पेट के कीड़े मर जाते है |*
🍋 *प्रदर रोग : आम की गुठली का २ से ३ ग्राम चूर्ण शहद के साथ चाटने से रक्त-प्रदर में लाभ होता है |*
🍋 *दाँतों के रोग : आम के पत्तों को खूब चबा-चबाकर थूकते रहने से कुछ ही दोनों में दाँतों का हिलना और मसूड़ों से खून आना बंद हो जाता है | आम की गुठली की गिरी के महीन चूर्ण का मंजन करने से पायरिया ठीक होता है |*
🍋 *घमौरियाँ : आम की गुठली के चूर्ण से स्नान करने से घमौरियाँ दूर होती है |*
🍋 *पुष्ट और सुडौल शरीर : यदि एक वक्त के आहार में सुबह या शाम केवल आम चूसकर जरा-सा अदरक लें तथा डेढ -दो घंटे के बाद दूध पियें तो ४० दिन में शरीर पुष्ट व सुडौल हो जाता | आम और दूध एक साथ खाना आयुर्वेद की दृष्टि से विरुद्ध आहार है | इससे आगे चलकर चमड़ी के रोग होते हैं |*
🔥 *सावधानी : खाने के पहले आम को पानी में रखना चाहिए | इससे उसकी गर्मी निकल जाती है | भूखे पेट आम नहीं खाना चाहिए | अधिक आम खाने से गैस बनती है और पेट के विकार पैदा होते हैं | कच्चा, खट्टा तथा अति पका हुआ आम खाने से लाभ के बजाय हानि हो सकती है | कच्चे आम के सीधे सेवन से कब्ज व मंदाग्नि हो सकती है |*
💥 *बाजार में बिकनेवाला डिब्बाबंद आम का रस स्वास्थ्य के लिए हितकारी नहीं होता है | लम्बे समय तक रखा हुआ बासी रस वायुकारक, पचने में भारी एवं ह्रदय के लिए अहितकर है |*
*🌞 ~ Today's Hindu Panchang ~
*⛅Dated 09 May 2022*
*⛅Day - Monday*
*⛅Vikram Samvat - 2079*
*Shak Samvat - 1944*
*⛅ Ayan - Uttarayan*
*⛅season - summer*
* month - Vaishakh *
*⛅ Paksha - Shukla*
* date - Ashtami till 06:32 pm, then Navami *
* Nakshatra - Ashlesha till 05:08 in the afternoon, then Magha *
*⛅ Yoga - increase till 08:44 night after that Dhruva*
*⛅ Rahukal - from 07:40 to 09:19 in the morning*
*⛅Sunrise - 06:02*
*⛅Sunset - 07:11*
*⛅Dishashul - in the east direction*
* Brahma Muhurta - from 04:35 to 05:18 in the morning *
*Nishita Muhurta - night from 12.14 to 12:58*
*⛅Vrat festival details-*
* * Special- Eating coconut fruit on Ashtami destroys the intellect. (Brahmavaivarta Purana, Brahma Khand: 27.29-34)*
On the day of Ashtami, eating and applying of sesame oil and female sex is prohibited. (Brahmavaivarta Purana, Brahma Khand: 27.29-38)*
*strong and healthy mango in summer*
* Ripe mango is very nutritious. It is rich in proteins, vitamins and minerals, carbohydrates and sugars.
* Mango is sweet, smooth, cleans defecation, satiating, strengthens the heart, purifies and increases semen. It destroys air and bile but is phlegmatic and has radiance, blood purifier and appetite enhancer. Its regular consumption increases the immunity power.
* Ripe mango is beneficial for those who do not have a child due to disorders like spermatorrhea etc. In comparison to Kalmi mango, native mango is digestible, tridoshasak and has special properties. Sweet, thin or small kerneled mango with fiber is considered best. It benefits in diseases of stomach, liver, lungs and ulcers, anemia etc. By its consumption, the growth of saptadhatu and vasa and bones are nourished by blood, meat etc. According to Unani doctors, ripe mango removes laziness, makes urine clear, removes tuberculosis (TB) and is powerful for kidney and bladder.
*medicine-use*
* Increase in appetite: Consuming Ghee and dry ginger in mango juice ignites gastric fire. Air disease or weakness of the digestive system: Mixing ginger in mango juice is beneficial.
* By consuming ripe mango with honey, the defects of spleen, air and phlegm and tuberculosis are removed.
* Mango pan: Boil Keri (raw mango) in water or bury it in the fire of cow dung cake. After roasting, remove the peel and after churning the pulp, add jaggery, cumin, coriander, black pepper and salt and churn again. Add water as needed and drink.
* in case of heatstroke: drink one cup each of the above mango juice 2-3 times a day.
* Applying roasted raw mango pulp on the soles of the feet also gives relief from heat.
* To gain weight: Eating ripe and sweet mangoes regularly can increase the weight of a thin person.
* If there is blood in diarrhea: Mixing 2 to 3 grams powder of mango kernels in buttermilk is beneficial.
* Stomach worms: Taking quarter spoon powder of mango kernels with hot water kills stomach worms.
* Leucorrhoea: Licking 2 to 3 grams powder of mango kernels with honey, it is beneficial in bleeding.
* Tooth diseases: By chewing and spitting mango leaves a lot, the movement of teeth in both stops and bleeding gums stop. Pyorrhea is cured by grinding the fine powder of mango kernels.
Prickly heat: Taking a bath with the powder of mango kernels removes the heat.
* Strong and shapely body: If in the morning or evening, in a one-time diet, take a little ginger after sucking only mango and drink milk after one and a half to two hours, then the body becomes strong and shapely in 40 days. Eating mango and milk together is a counter-diet from the point of view of Ayurveda. This leads to skin diseases later.
* Caution: Before eating mango should be kept in water. This removes its heat. Mango should not be eaten on a hungry stomach. Eating more mango causes gas and stomach disorders. Eating raw, sour and overripe mangoes can cause harm instead of benefit. Constipation and malaise can be caused by direct consumption of raw mangoes.
* Canned mango juice sold in the market is not beneficial for health. Stale juice kept for a long time is windy, heavy to digest and injurious to heart.
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